Piekarnia Drzewiańska jest firmą rodzinną, z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przedsiębiorstwo zostało założone przez dziadka Wacława Chodkowskiego w roku 1971 w miejscowości Drzewiany, skąd pochodzi nazwa naszej Piekarni. W Drzewianach wszystkie chleby dziadek wypiekał samodzielnie, sprzedawała jego teściowa Marianna.
Dość szybko pieczywo zdobyło lokalne uznanie mieszkańców, a także wkrótce pieczywem zachwycił się ówczesny dygnitarz - Edward Gierek który na obchody Dożynek w Koszalinie zażyczył sobie wypieki właśnie z małej Piekarni Drzewiańskiej. Zamówienie dotyczyło ponad 90 bochnów chleba 7 kilogramowych przez co specjalnie na tę okazję trzeba było powiększyć drzwi pieca.
Po tym wydarzeniu w 1976 roku Piekarnia na zaproszenie władz koszalińskich zmieniła lokalizację przy ul. Armii Czerwonej 7 (dziś Piłsudskiego). Nazwa piekarni pozostała, tak jak i miłość do wypieków, a klienci skuszeni zapachem z piekarni ustawiali się w długich kolejkach po pieczywo. Jak się okazało, nie była to ostatnia przeprowadzka piekarni, gdyż po kilku latach budynek został zburzony, a „Piekarnia Drzewiańska” przeniosła się na ulicę Zwycięstwa. Obecnie nasze wypieki można kupić także w punkcie otwartym w 2013 roku przy ul. Młyńskiej.
Jaki jest sposób na udany chleb według dziadka?
To mąka, woda, naturalny zakwas, sól i oprócz serca nie potrzeba nic więcej. Obecnie tradycje piekarnicze kontynuujemy całą rodziną nadal pozostając wierni zasadzie dziadka.
Wśród naszych produktów można znaleźć chleb razowy, pszenny, orkiszowy, czystoziarnisty, żytni, wiejski, włoski oraz „drzewiański”, który jest naszą specjalnością. Wypiekany jest on według oryginalnej receptury z mąki bułkowej i żytniej, co niejednokrotnie zostało docenione przez naszych klientów.
Od 1971 roku wiele się zmieniło, otworzyliśmy nowe punkty, poszerzyliśmy ofertę, jednak to, co pozostało stałe, to pasja z jaką przygotowujemy wypieki dla naszych klientów. Tak jak my dorastaliśmy na chlebie Dziadka Wacława, tak teraz nasze dzieci i pokolenia młodych koszalinian jedzą ten sam chleb Drzewiański. Od pokoleń przepis na najlepszy, niezmienny smak…